12:59:00

Przyprawy…


W życiu ludzie nadużywają dwóch przypraw: za mocno słodzą i za wiele pieprzą ;-)

Jednak przyprawy dobrej jakości i umiejętnie stosowane poprawiają smak potraw i potrafią czynić takie cuda, że z byle czego  można wyczarować smakowite kąski. To zupełnie jak z czarną, prostą sukienką gdy dołożymy do niej czerwony szalik, a może fioletową różę (tak na przekór ;-)), to zupełnie zmienia się tak „przyprawiona” sukienka. Miłość bez namiętności, też jest jak zupa nieposolona :-) A życie bez dowcipu jest nudne :-) 

Przyprawy w każdej sferze życia są nadzwyczaj potrzebne, bo to one z najpospolitszych rzeczy mogą wykreować cymes :-)
Mając na uwadze, że żadna przyprawa nie zastąpi potrawy – dzisiaj przedstawię kilka przypraw ze Skworcu, które ułatwiły mi przygotowanie paru posiłków i wprowadziły nowe smaki do mojej kuchni.
Gotować bardzo lubię i jak we wszystkim, również w kuchni – kombinować i próbować… taką mam ciekawość świata ;-))) Zaopatrzyłam się w nie w Skworcu ze względu na niezwykle niskie ceny i świetną jakość produktów :) W dodatku... nie zawierają glutaminianu sody, barwników i konserwantów.



Przyprawa Kurczak Ziołowy (1,45 zł za 50 gram)

Składniki: 
  • Papryka słodka,
  • Sól,
  • Bazylia,
  • Tymianek,
  • Majeranek,
  • Cukier,
  • Czosnek mielony
  • Kurkuma mielona.
Przyprawa do wieprzowiny (1,20 zł za 50 gram):

  • sól,
  • papryka czerwona słodka,
  • cukier, 
  • cebula płatki,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny mielony
  • gorczyca mielona.
Przyprawa curry premium (2,90 zł za 100 gram)
  • kurkuma,
  • kozieradka,
  • sól,
  • kumin kmin rzymski,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • kardamon,
  • imbir,
  • chili,
  • goździki.
Sos chiński (1,75 zł za 50 gram)
Składniki:
  •  sól, 
  • marchew wiórki,
  •  papryka czerwona płatek, 
  • por płatek, 
  • cebula płatek, 
  • pasternak wiórki, 
  • skrobia ryżowa, 
  • cukier, 
  • imbir mielony, 
  • papryka słodka, 
  • kumin mielony, 
  • pieprz cayenne, 
  • kawałki grzybów,
Przyprawa do grzańca (1,40 zł za 50 gram): 
  • cukier,
  • anyż mielony,
  • goździki mielone,
  • cynamon mielony.
Te właśnie przyprawy Skworcu dodały aromatu i pikanterii moim kulinarnym „wyzwaniom”, a jeden pan, które je posmakował – teraz więcej by chciał ;-))

I tutaj sprawdzają się słowa Stanisława Leca „W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek".

12 komentarzy:

  1. zawsze mam w domu mnóstwo przypraw bo gotuję a kuchnia to moje królestwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja sama robie przyprawe do zupy tzw wegetę- w thermomiksie :) zdrowa i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię eksperymentować w kuchni z różnymi przyprawami i czasem wychodzi z tego coś naprawdę fajnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchnia jest jedną z moich pasji, przyprawy uwielbiam i mam na nie przeznaczoną duuużą szafkę, która jest pełna słoiczków :D Kupuję przyprawy naturalne, bez polepszaczy smaku i konserwantów. Jest pysznie i zdrowo. Proponowanych przez Ciebie nie znam, wydają się fajnej jakości :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trudno się nie zgodzić ze stwierdzeniem o nadużywaniu przypraw ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, bez przypraw i życie i dania są mdłe ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne zestawy przypraw! Oby się świetnie sprawdzały w czarowaniu w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyprawy tej firmy są na prawdę dobrej jakości. Czekam na przepisy ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam przyprawy chętnie kupuję nowe:) choć ulubioną firmę mam której produkty znam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ludzie jeszcze nadużywają sól :) Ludzie dodawają jej zbyt dużo do potraw :) Bardzo lubię mieszanki przypraw :) Często dodaję do dań nie tylko curry, ale również różne mieszanki przypraw np. do kurczaka, kotletów. Wspomniano tutaj o tym, iż wyżej wspomniane mieszanki przypraw nie zawierają konserwantów. Nie dodaje się ich do przypraw, bo same suszenie przypraw jest konserwacją żywności. Wszystkie produkty sypkie są długotrwałe do przechowywania, co powoduje, że takie produkty szybko się nie psują. Dotyczy to np. cukru, kasz, przypraw. Konserwanty dodaje się np. do produktów mięsnych, by opóźnić proces rozwoju drobnoustrojów, np. Clostridium botulinum.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam przyprawy, a te od Skworcu są super :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Stara Kobieta... i ja , Blogger